בשבוע שעבר הורשעה יזמית ההייטק הידועה, אליזבט הולמס (Holmes) בבית המשפט הפדרלי של סן חוזה, קליפורניה, ב- 4 עבירות של הונאת משקיעים וקנוניה להונאת משקיעים. עם זאת זוכתה הולמס מ- 4 אישומים אחרים של הונאת חולים ומטופלים, וביחס ל- 3 עבירות נוספות בהן הועמדה לדין, חבר המושבעים היה חלוק בדעתו, והיא לא הורשעה ולא זוכתה. לדברי פרשנים משפטיים, אף שהולמס הורשעה רק ב- 4 מתוך 11 אישומים בהם הואשמה, הרי שארבעת האישומים בהם הורשעה, היו החשובים והחמורים.
כתבתי על הפרשה בפוסט קודם מחודש ספטמבר, עת נפתח שלב העדויות במשפטה של הולמס. אזכיר כי הולמס עשתה היסטוריה כאשר היתה האשה-יזמית הצעירה ביותר והידועה ביותר בעולם ההיי-טק האמריקאי וקנתה לה שם של צעירה מבריקה ונחושה. היא גם נחשבה בגיל צעיר מאוד כמיליארדרית, לפחות על הנייר, מכח אחזקותיה בחברה שהקימה, טראנוס.
כבר בגיל 19, עת פרשה מלימודיה באוניברסיטת סטנפורד היוקרתית בשנת 2003, הקימה הולמס את חברת טראנוס (Teranos). הרעיון והמוצר שעמדו ביסוד החברה היה חדשני – בדיקת דם אישית (בדקירה קלה, שכל אדם יכול לבצע לעצמו) מהירה וזולה אשר אמורה לאפשר לדעת במהירות האם האדם חולה בשורה של מחלות.
הולמס הצעירה והשאפתנית הצליחה לרתום שורה של משקיעים ידועים, אחד מהם איל התקשרות המיליארדר רופרט מרדוק (הבעלים של "ניוז קורפ" שבבעלותה רשת סקיי ורשתות תקשורת בכל רחבי העולם). בשורה של סבבי גיוס גייסה החברה לא פחות מ- 950 מליוני דולרים, והגיעה בשיאה לשווי של 9 מיליארד דולר, כאשר הונה האישי של הולמס הוערך על ידי מגזין 'פורבס' (Forbes) בכ- 4 מיליארד דולר.
אלא שכבר ב- 2015 פירסם הוול-סטריט ג'ורנל תחקיר שהעלה ספקות וחשדות בקשר לניהול החברה, חשדות שהתרבו והתחזקו עם השנים.
טראנוס אכן קרסה ברעש גדול, ובעקבות הנפילה החלה החקירה הפלילית שהסתיימה בכתבי האישום כנגד הולמס וכנגד שותפה לחברה (ובן זוגה בעבר) סאני בלוואני (Ballwany) (שמשפטו הופרד ומתנהל במקביל).
הולמס כפרה בכל האישומים כנגדה, הודתה כי אמנם טעתה אך לא היטעתה בכוונה איש, לדבריה.
במהלך המשפט העידו כ- 30 עדים מטעם התביעה וביניהם עובדים, משקיעים ומטופלים. אחד המשקיעים העיד כי לא ידע שלמעשה המוצר ה"חדשני" של החברה לבדיקות דם מהירות כלל לא עובד באופן סדיר, תקין ואמין וכי למעשה החברה הסתמכה, מאחורי הקלעים ובהיחבא, על בדיקות דם של מעבדות קונבנציונאליות של חברות אחרות (למעשה, מתחרות של טראנוס) שביצעו בפועל את הבדיקות שטראנוס היתה אמורה לבצע.
משקיעים אחרים בחברה העידו במהלך המשפט כי הופתעו לגלות בדיעבד את העובדות על כך שאין לחברה מוצר חדשני עובד ואמין וכי היא מסתמכת על בדיקות של חברות אחרות.
בנוסף העידו מטעם התביעה עובדי החברה שסיפרו על כך שהיה ידוע וברור שהמוצר של החברה אינו עובד ואינו אמין, כי החברה מעבירה בחשאי את ביצוע בדיקות הדם לצדדים שלישיים והיא אינה מבצעת אותם. הם גם העידו על תרבות השקר וההסתרה בתוך החברה.
חשב החברה העיד במשפט כי בעוד שהחברה הפסידה בפועל מיליוני דולרים, הולמס שיקפה למשקיעים מציאות הפוכה, והציגה בפניהם תחזיות ורודות ואופטימיות.
הולמס כפרה כאמור בכל האישומים. במסגרת פרשת ההגנה העידה הולמס עצמה במשך 7 ימים וטענה כי היא הסתמכה על מצגי עובדי החברה ולפיהם המוצר של החברה (מכשיר לבדיקות דם שנקרא "אדיסון") עובד כשורה, ואת המידע הזה היא העבירה למשקיעים. במילים אחרות, היא התנערה מאחריות וניסתה לגלגל את האחריות אל כתפי עובדי החברה.
היא הודתה כי "טעתה" אך לא הטעתה בכוונה וביודעין את המשקיעים או המטופלים של החברה. כאשר נשאלה בחקירתה מדוע צירפה את הלוגו של חברת פייזר (Pfizer) לדו"חות שהפיצה החברה, בלא רשות כמובן של פייזר, השיבה הולמס בפשטות – “I wish I had done it differently”
גזר דינה של הולמס יינתן במועד מאוחר יותר, שטרם נקבע אך פרשנים משפטיים ציינו כי היא עלולה להישלח למאסר בפועל, לאור הרשעתה ב- 4 אישומים של הונאת משקיעים.